Forum www.dzialkowicze.fora.pl Strona Główna
 
Rejestracja
 
Forum www.dzialkowicze.fora.pl Strona Główna FAQ Szukaj Użytkownicy Grupy Profil Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości Zaloguj
 
Wartości odżywcze warzyw.

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.dzialkowicze.fora.pl Strona Główna -> Warzywa, owoce i ich pielęgnacja
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Aalicja




Dołączył: 29 Cze 2008
Posty: 97
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: dolnośląskie

PostWysłany: Pon 19:30, 12 Sty 2009    Temat postu: Wartości odżywcze warzyw.

Pomidor

Surowy doskonale sprawdza się jako przekąska, dodatek do chleba i sałatek, natomiast ugotowany pomidor to wzorowa podstawa zup i eintopfów.

Najważniejsze składniki pokarmowe (/100 gram pomidorów):
Kalorie (Kcal): 29. Dżule (KJ): 121. Węglowodany (g): 5,2.

Witaminy (/100 gram pomidorów):
A1: 1265 j.m. B1: 0,064 mg. B2: 0,042 mg. C: 29,0 mg. E: 0,40 mg.

Minerały (mg/100 gram pomidorów):
Wapń 25. Fosfor: 21. Żelazo: 1,4. Magnez: 8.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Aalicja




Dołączył: 29 Cze 2008
Posty: 97
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: dolnośląskie

PostWysłany: Pon 19:49, 12 Sty 2009    Temat postu:

Burak

Odmiany buraka:
Egipski - korzeń płaski, o wyraźnych jasnych pierścieniach. Odmiana na zbir wczesny;
Egipski Crosby - korzeń kulisty, nieco spłaszczony. Odmiana nieco późniejsza od Egipskiego ale smaczniejsza;
Okrągły Ciemnoczerwony - korzeń kulisty, nieco wydłużony o ciemnowiśniowej barwie. Bardzo smaczny, dobrze się przechowuje. Uprawiany również na wczesny zbiór;
Czerwona Kula - korzeń kulisty, ładnie wybarwiony. Dobrze się przechowuje przez zimę.
Najważniejsze składniki pokarmowe (/100 gram buraka):
Kalorie (Kcal): 46. Dżule (KJ): 192. Węglowodany (g): 9,5.

Witaminy (/100 gram buraka):
A1: 20 j.m. B1: 0,020 mg. B2: 0,050 mg. C: 10 mg. E: - mg.

Minerały (mg/100 gram buraka):
Wapń 41. Fosfor: 17. Żelazo: 17. Magnez: 17.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
teska




Dołączył: 04 Lut 2009
Posty: 120
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Międzychód

PostWysłany: Czw 18:49, 19 Lut 2009    Temat postu:

Wartości odżywcze marchwi
Marchew jest nieocenioną skarbnicą witaminy B1,B2,C, D, K i PP, również karotenu i składników mineralnych tj. potasu, żelaza wapnia, fosforu, jodu, a także enzymów i olejków eterycznych.

Działa wzmacniająco, ma właściwości remineralizacji i przeciwanemiczne, pobudza naturalne siły obronne organizmu. Jest bardzo ważnym czynnikiem wzrostu, reguluje czynności jelit i działa przeciwbiegunkowo, przeciwgnilnie, gojąco na jelita i cały przewód pokarmowy. Oczyszcza krew, rozpuszcza żółć i sprzyja wydzielaniu mleka u matek karmiących, goi rany, działa wyksztuśnie, moczopędnie i usuwa robaki.

Aby w pełni wykorzystać dobrodziejstwa marchwi, należy przestrzegać kilku zasad. Przede wszystkim należy ją dokładnie oskrobać. Dzięki temu eliminujemy pestycydy i azotany. Azotany po spożyciu przechodzą w związki azotynów, a te z kolei zmieniają hemoglobinę w methomoglobinę.
Zatrucia azotynami charakteryzują się zaczerwienieniem twarzy i górnej części powiek, spadkiem ciśnienia krwi, wymiotami, biegunką, drgawkami. Pamiętać też należy o odcięciu zazielenionej górnej części korzenia, gdyż w tym miejscu wytwarza się solanina, która jest substancją toksyczną.

Marchew najlepiej rośnie na glebach gliniasto-piaszczystych o dużej zawartości próchnicy, ale nie w pierwszym roku po oborniku (właśnie ze względu na azotany). Nie ma szczególnych wymagań uprawowych, wystarczy pamiętać o zapewnieniu siewkom odpowiedniej wilgoci. Odmiany wczesne możemy wysiewać w końcu marca, nasiona kiełkują już w temperaturze 4-5oC. Do odmian wczesnych zaliczamy marchew Amsterdamską, Kolinę F1, Pierwszy Zbiór, do średnio wczesnych należy np. Nantejska i Lenka. Na zbiór późny i do przechowywania nadaje się Koral, Flakoro. Najwięcej betakarotenu zawiera odmiana Koral. Marchew przechowywać należy w piwnicach i kopcach w temperaturze 0-4oC.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.dzialkowicze.fora.pl Strona Główna -> Warzywa, owoce i ich pielęgnacja Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
 
 
Regulamin