Forum www.dzialkowicze.fora.pl Strona Główna
 
Rejestracja
 
Forum www.dzialkowicze.fora.pl Strona Główna FAQ Szukaj Użytkownicy Grupy Profil Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości Zaloguj
 
Porady

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.dzialkowicze.fora.pl Strona Główna -> Warzywa, owoce i ich pielęgnacja
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
admin1
Administrator



Dołączył: 26 Maj 2008
Posty: 18425
Przeczytał: 1 temat

Pomógł: 171 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Śląsk

PostWysłany: Śro 6:44, 08 Cze 2011    Temat postu: Porady

Czerwiec

Warzywnik:

* Bieżący miesiąc to okres intensywnych prac pielęgnacyjnych w warzywniku. Regularnie rośliny odchwaszczamy, nawozimy, nawadniamy i doglądamy czy nie występują choroby lub szkodniki.
* Ulewne deszcze mogą ubić powierzchnię gleby, co jest niekorzystne dla wschodzących nasion. Dlatego po deszczach warto glebę wzruszyć, co zapobiegnie tworzeniu się skorupy glebowej.
* Palikujemy pomidory i usuwamy im regularnie boczne pędy wyrastające w kątach liści.
* Aby móc regularnie zbierać młode, świeże rośliny przyprawowe, w pierwszej połowie czerwca warto wysiać koper ogrodowy, rzeżuchę, trybulę i pietruszkę.
* Kontynuujemy zbiory warzyw wczesnych. Spośród uprawianych w tunelach, gotowe są do zbioru warzywa kapustne (kapusta wczesna, kalafior, brokuł), a z warzyw uprawianych w gruncie, można zbierać buraki liściowe i buraki ćwikłowe do konsumpcji z liśćmi, cebulę z zielonym szczypiorem, kalarepę, rzodkiewkę, sałatę i szpinak. Pod koniec miesiąca dorosną strąki grochu zielonego i bobu z uprawy wczesnej na zielone ziarno.
* Na początku miesiąca siejemy ogórki, dynie i patisony, a także kalarepę oraz buraki na późny jesienny zbiór.
* Aby zapewnić sobie ciągłość zbiorów dosiewamy fasolę szparagową, rzodkiewkę i sałatę.
* Do połowy czerwca, na pustych zagonach opustoszałych po zbiorach warzyw wczesnych, można wysiewać buraki ćwikłowe i marchew na zbiór jesienny i do przechowywania.
* Na rozsadniku przygotowujemy rozsadę warzyw do poplonowej uprawy na zbiór jesienią - kalafiora, brokułów, kalarepy, endywii, sałaty kruchej, rzymskiej i sałaty masłowej oraz kopru włoskiego.
* Przerywamy wysiane w maju ogórki, cykorię i marchew.
* W uprawach pod osłonami kontrolujemy temperaturę i wilgotność. W upalne dni tunele i szklarnie trzeba wietrzyć (temp. nie może przekroczyć 30°C).
* W strąkach grochu mogą pojawić się gąsienice pachówki strąkóweczki. W przypadku ich wystąpienia warto jak najszybciej zebrać strąki (zanim gąsienice zejdą do gleby), a także dokładnie przekopać grządkę po zbiorze. W przyszłym roku wybierzmy do uprawy jak najwcześniejsze odmiany grochu, co pozwoli przeprowadzić zbiór zanim pojawi się szkodnik.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
admin1
Administrator



Dołączył: 26 Maj 2008
Posty: 18425
Przeczytał: 1 temat

Pomógł: 171 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Śląsk

PostWysłany: Nie 8:42, 07 Paź 2012    Temat postu:

Rozmnażanie rabarbaru

Rabarbar rozmnaża się na dwa sposoby: z nasion oraz przez podział dojrzałych karp. Pierwszy sposób nie jest jednak popularny, gdyż jest dość kłopotliwy, a poza tym rośliny potomne często nie zachowują cech rośliny matecznej. Dlatego znacznie pewniejszym i wygodniejszym sposobem rozmnażania jest podział karp. Zabieg wykonuje się wczesną wiosną lub jesienią, biorąc pod uwagę klimat na danym terenie. Jeśli panujące zimy są mroźne i ciężkie, wtedy lepszym terminem do rozmnażania jest wiosna (wówczas zabieg wykonujemy jak najwcześniej - najlepiej w marcu), w innym przypadku lepiej zdecydować się na termin jesienny (wrzesień - październik). Jesienne sadzenie rabarbaru sprzyja ukorzenieniu się roślin jeszcze w jesieni, co powoduje wczesne rozpoczęcie wegetacji w roku następnym.

Aby przygotować nowe sadzonki, karpy wyciągamy z ziemi i rozcinamy. Można w tym celu użyć szpadla, noża lub nożyc ogrodniczych. Powstała sadzonka powinna mieć kilka korzeni oraz co najmniej jeden pąk liściowy. Sadzonki lepiej przygotować jeden dzień wcześniej, gdyż w momencie sadzenia miejsca cięć powinny być zaschnięte. Sadzimy je w ziemi na taką głębokość, aby pąk znajdował się ok. 5 cm. pod powierzchnią ziemi. Mimo, iż rabarbar jest odporny na mróz, w pierwszych 2-3 latach dobrze jest okryć młode rośliny, gdyż niskie temperatury mogą je uszkodzić.

Z racji na zanikanie uprawy rabarbaru w ogrodach działkowych, pozyskanie roślin w/w odmian w celu rozmnożenia z karp może być kłopotliwe. Wówczas pozostaje ratować się uprawą z siewu nasion. Nasiona wysiewa się wiosną na rozsadniku w rowki oddalone o 30 cm, na głębokość ok 2,5 cm. Siewki przesadza się na miejsce stałe jesienią albo wiosną następnego roku. Podczas przesadzania dokonujemy selekcji, gdyż rośliny z nasion są niejednolite. Zbiory będą możliwe od 2 lub 3 roku uprawy.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
admin1
Administrator



Dołączył: 26 Maj 2008
Posty: 18425
Przeczytał: 1 temat

Pomógł: 171 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Śląsk

PostWysłany: Pon 20:38, 07 Sty 2013    Temat postu:

Produkcję rozsady niektórych roślin można rozpocząć już pod koniec stycznia, choć większość kwiatów i warzyw będziemy wysiewać w okresie od lutego do kwietnia. Niezależnie od terminu siewu, nasiona warto kupić wcześniej. Zakup nasion już na początku roku ma kilka zalet.

Nowe nasiona pojawiają się w sklepach ogrodniczych zazwyczaj z początkiem stycznia. Warto już teraz wybrać się do sklepu z kilku powodów. Po pierwsze w tym okresie dokonamy zakupu „na spokojnie” – w sklepach ogrodniczych jest mało klientów, będzie czas i możliwość zadania pytań sprzedawcy, a gdy nie będziemy mieli pewności co kupić, zdążymy jeszcze zasięgnąć wiedzy w książkach lub internecie i ponowić wizytę w sklepie. Skorzystamy też z pełnej oferty i dużego wyboru nasion. W późniejszym okresie nasiona będą już przebrane i ciężko będzie dostać nasiona najczęściej poszukiwanych i najchętniej wysiewanych gatunków i odmian roślin ogrodowych.

Ogólna zasada doboru gatunków i odmian do wysiewu mówi aby wybierać te nasze, polskie, które są nie tylko zazwyczaj tańsze od importowanych ale też lepiej przystosowane do uprawy w naszym klimacie. Rodzime odmiany warto wybierać szczególnie w przypadku uprawy warzyw. Jednak wybór właściwych gatunków i odmian do wysiania to jeszcze nie wszystko. Trzeba zwrócić też uwagę na jakość kupowanych nasion aby nasza praca, włożona w przygotowanie rozsady i wysiew, nie poszła na marne. Każdy zapewne chce też kupić nasiona w jak najkorzystniejszej cenie. Ale poszukując cenowych okazji łatwo zostać nabitym w przysłowiową butelkę. Czym się zatem kierować przy zakupie nasion?

Przede wszystkim unikajmy kupowania nasion na sezonowych targowiskach, ryneczkach i przypadkowych punktach sprzedaży, takich jak sezonowe stoiska w marketach. Choć ceny bywają niższe, łatwo niestety trafić na nasiona gorszej jakości, z których niewiele wykiełkuje. Czasem wcale nie chodzi o to, że są to nasiona od kiepskiego producenta lub przeterminowane ale po prostu mogły być one źle przechowywane przez sprzedawcę. Kierujmy się zatem wyłącznie do dobrych, wyspecjalizowanych sklepów ogrodniczych, gdzie możemy liczyć nie tylko na dobry towar ale i poradę sprzedawcy.

Torebce z kupowanymi nasionami warto się dokładnie przyjrzeć. Na opakowaniu powinna być nazwa gatunku i odmiany, nazwa producenta lub dystrybutora. Na odwrocie opakowania powinna być też podana gramatura lub ilość nasion w opakowaniu, nr partii, informacja o zdolności do kiełkowania (wyrażana zazwyczaj w %) oraz data przydatności do siewu. Przeważnie umieszczana jest też krótka instrukcja uprawy, która może być dla nas pomocna. Z tego względu po wysiewie nasion, opakowania warto zachować aby w razie potrzeby mieć ściągawkę. Oczywiście opakowania, jak i paragon zakupu, warto zatrzymać na dłużej również na wypadek ewentualnej reklamacji.

Czasem nazwa odmiany na opakowaniu nasion jest oznaczona Symbolem F1, który oznacza, że jest to odmiana mieszańcowa. Rośliny otrzymane z takich nasion charakteryzują się zazwyczaj bujniejszym i wyrównanym wzrostem, lepszym plonowaniem czy wyższą odpornością na choroby. Nie nadają się jednak do pozyskania nasion na kolejne lata, gdyż będzie występować rozszczepienie cech mieszańców i jakość otrzymanych roślin będzie bardzo nierówna.

Opakowanie z nasionami warzyw może być też oznaczone „nasiona kalibrowane”. Kalibrowanie polega na rozdzieleniu nasion na różne frakcje w zależności od ich wielkości. W przypadku wielu gatunków warzyw stwierdzono, że im większe są nasiona, tym lepsza jest ich jakość. W praktyce zatem określenie „nasiona kalibrowane” oznacza, że są to nasiona najwyższej jakości, zapewniające uzyskanie równej i dobrej jakościowo rozsady. Nasiona kalibrowane bywają nawet o 1/3 droższe niż nieselekcjonowane ale też można ich wysiewać nieco mniej z racji, że wschody są „pewniejsze”.

Na koniec dodam jeszcze, że przy okazji zakupu nasion, warto rozejrzeć się za ziemią do produkcji rozsad i wysiewu nasion, skrzynkami wysiewnymi i doniczkami do rozsad. Nieraz już w styczniu można też kupić cebulę dymkę.

Tyle ode mnie. A na co Wy zwracacie uwagę przy zakupie nasion? Czekam na Wasze propozycje. Piszcze w komentarzach poniżej czym się kierujecie wybierając nasiona do swojego ogrodu.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
admin1
Administrator



Dołączył: 26 Maj 2008
Posty: 18425
Przeczytał: 1 temat

Pomógł: 171 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Śląsk

PostWysłany: Pon 10:25, 28 Sty 2013    Temat postu:

Pędzenie pietruszki w domu
Posted on 25th Styczeń 2013 in Porady ogrodnicze, Warzywa i zioła

pietruszkaZimą na okiennym parapecie możemy przeprowadzić pędzenie korzeni pietruszki, uzyskując smaczną i pełną witamin natkę, bogatą w witaminę C, beta-karoten, a także witaminy z grupy B. Natka pietruszki to także źródło żelaza, potasu i wapnia. Przede wszystkim jednak naszym potrawom doda wspaniałego aromatu, a uzyskana samodzielnie w domu, daje nam gwarancję, że nikt jej nie pryskał żadną chemią.

Do zimowego pędzenia najlepiej nadaje się pietruszka korzeniowa, gdyż wystarcza jej niewielka ilość światła i dobrze rośnie w niskiej temperaturze. Korzenie do pędzenia należy wykopać z działki jesienią (najpóźniej w listopadzie). Usuwamy z nich części zielone, pozostawiając nieuszkodzony pąk wierzchołkowy. Jeżeli pietruszka zimuje na grządce (udaje się to wyłącznie w przypadku wyrośniętych korzeni odmian późnych), korzenie do pędzenia można też wykopać w późniejszym okresie, gdy jest odwilż, a gleba niezamarznięta. Można też wykorzystać korzeń pietruszki kupionej w sklepie. Ważne aby korzeń był zdrowy i miał nieuszkodzoną główkę, czyli pąk wierzchołkowy, z którego wyrasta natka.

Do pędzenia potrzebujemy dość wysokiej doniczki oraz świeżej, przepuszczalnej ziemi. Może być to zwykła ziemia ogrodowa rozluźniona dodatkiem gruboziarnistego piasku lub np. substrat torfowy. Podłoże nie musi być żyzne, gdyż podczas pędzenia pietruszka wykorzysta substancje odżywcze zmagazynowane w jej korzeniu. Z tego względu pędzonego warzywa również nie nawozimy.

Korzenie pietruszki umieszczamy w doniczce pionowo, w takiej odległości, aby nie stykały się ze sobą, a następnie zasypujemy je ziemią, pamiętając, że pąk wierzchołkowy, z którego wyrosną młode listki, musi wystawać nad powierzchnię ziemi.

Doniczkę z tak przygotowanymi pietruszkami ustawiamy w miejscu bardzo widnym (np. na okiennym parapecie) i niezbyt ciepłym. Idealna temp. do pędzenia pietruszki wynosi od 10 do 15°C. Rośliny podlewamy oszczędnie, nie dopuszczając do przeschnięcia gleby. W suchej ziemi natka nie wyrośnie, a w zbyt mokrej – pietruszki zgniją.

Pierwsze zielone listki będzie można zerwać już po dwóch tygodniach, a prawdziwie dorodną natkę uzyskamy po około miesiącu pędzenia. Smacznego!

Fot. © natalikaevsti – Fotolia.com


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
admin1
Administrator



Dołączył: 26 Maj 2008
Posty: 18425
Przeczytał: 1 temat

Pomógł: 171 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Śląsk

PostWysłany: Śro 9:09, 05 Cze 2013    Temat postu:

Warzywnik:

Bieżący miesiąc to okres intensywnych prac pielęgnacyjnych w warzywniku. Regularnie rośliny odchwaszczamy, nawozimy, nawadniamy i doglądamy czy nie występują choroby lub szkodniki.
Ulewne deszcze mogą ubić powierzchnię gleby, co jest niekorzystne dla wschodzących nasion. Dlatego po deszczach warto glebę wzruszyć, co zapobiegnie tworzeniu się skorupy glebowej.
Palikujemy pomidory i usuwamy im regularnie boczne pędy wyrastające w kątach liści.
Aby móc regularnie zbierać młode, świeże rośliny przyprawowe, w pierwszej połowie czerwca warto wysiać koper ogrodowy, rzeżuchę, trybulę i pietruszkę.
Kontynuujemy zbiory warzyw wczesnych. Spośród uprawianych w tunelach, gotowe są do zbioru warzywa kapustne (kapusta wczesna, kalafior, brokuł), a z warzyw uprawianych w gruncie, można zbierać buraki liściowe i buraki ćwikłowe do konsumpcji z liśćmi, cebulę z zielonym szczypiorem, kalarepę, rzodkiewkę, sałatę i szpinak. Pod koniec miesiąca dorosną strąki grochu zielonego i bobu z uprawy wczesnej na zielone ziarno.
Na początku miesiąca siejemy ogórki, dynie i patisony, a także kalarepę oraz buraki na późny jesienny zbiór.
Aby zapewnić sobie ciągłość zbiorów dosiewamy fasolę szparagową, rzodkiewkę i sałatę.
Do połowy czerwca, na pustych zagonach opustoszałych po zbiorach warzyw wczesnych, można wysiewać buraki ćwikłowe i marchew na zbiór jesienny i do przechowywania.
Na rozsadniku przygotowujemy rozsadę warzyw do poplonowej uprawy na zbiór jesienią - kalafiora, brokułów, kalarepy, endywii, sałaty kruchej, rzymskiej i sałaty masłowej oraz kopru włoskiego.
Przerywamy wysiane w maju ogórki, cykorię i marchew.
W uprawach pod osłonami kontrolujemy temperaturę i wilgotność. W upalne dni tunele i szklarnie trzeba wietrzyć (temp. nie może przekroczyć 30°C).
W strąkach grochu mogą pojawić się gąsienice pachówki strąkóweczki. W przypadku ich wystąpienia warto jak najszybciej zebrać strąki (zanim gąsienice zejdą do gleby), a także dokładnie przekopać grządkę po zbiorze. W przyszłym roku wybierzmy do uprawy jak najwcześniejsze odmiany grochu, co pozwoli przeprowadzić zbiór zanim pojawi się szkodnik.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
admin1
Administrator



Dołączył: 26 Maj 2008
Posty: 18425
Przeczytał: 1 temat

Pomógł: 171 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Śląsk

PostWysłany: Wto 5:47, 10 Cze 2014    Temat postu:

Warzywnik: porady na czerwiec

Bieżący miesiąc to okres intensywnych prac pielęgnacyjnych w warzywniku. Regularnie rośliny odchwaszczamy, nawozimy, nawadniamy i doglądamy czy nie występują choroby lub szkodniki.
Ulewne deszcze mogą ubić powierzchnię gleby, co jest niekorzystne dla wschodzących nasion. Dlatego po deszczach warto glebę wzruszyć, co zapobiegnie tworzeniu się skorupy glebowej.
Palikujemy pomidory i usuwamy im regularnie boczne pędy wyrastające w kątach liści.
Aby móc regularnie zbierać młode, świeże rośliny przyprawowe, w pierwszej połowie czerwca warto wysiać koper ogrodowy, rzeżuchę, trybulę i pietruszkę.
Kontynuujemy zbiory warzyw wczesnych. Spośród uprawianych w tunelach, gotowe są do zbioru warzywa kapustne (kapusta wczesna, kalafior, brokuł), a z warzyw uprawianych w gruncie, można zbierać buraki liściowe i buraki ćwikłowe do konsumpcji z liśćmi, cebulę z zielonym szczypiorem, kalarepę, rzodkiewkę, sałatę i szpinak. Pod koniec miesiąca dorosną strąki grochu zielonego i bobu z uprawy wczesnej na zielone ziarno.
Na początku miesiąca siejemy ogórki, dynie i patisony, a także kalarepę oraz buraki na późny jesienny zbiór.
Aby zapewnić sobie ciągłość zbiorów dosiewamy fasolę szparagową, rzodkiewkę i sałatę.
Do połowy czerwca, na pustych zagonach opustoszałych po zbiorach warzyw wczesnych, można wysiewać buraki ćwikłowe i marchew na zbiór jesienny i do przechowywania.
Na rozsadniku przygotowujemy rozsadę warzyw do poplonowej uprawy na zbiór jesienią - kalafiora, brokułów, kalarepy, endywii, sałaty kruchej, rzymskiej i sałaty masłowej oraz kopru włoskiego.
Przerywamy wysiane w maju ogórki, cykorię i marchew.
W uprawach pod osłonami kontrolujemy temperaturę i wilgotność. W upalne dni tunele i szklarnie trzeba wietrzyć (temp. nie może przekroczyć 30°C).
W strąkach grochu mogą pojawić się gąsienice pachówki strąkóweczki. W przypadku ich wystąpienia warto jak najszybciej zebrać strąki (zanim gąsienice zejdą do gleby), a także dokładnie przekopać grządkę po zbiorze. W przyszłym roku wybierzmy do uprawy jak najwcześniejsze odmiany grochu, co pozwoli przeprowadzić zbiór zanim pojawi się szkodnik.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
admin1
Administrator



Dołączył: 26 Maj 2008
Posty: 18425
Przeczytał: 1 temat

Pomógł: 171 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Śląsk

PostWysłany: Wto 5:49, 10 Cze 2014    Temat postu:

Podlewanie roślin ogrodowych

W naszym klimacie panuje dosyć niekorzystny rozkład opadów w ciągu roku. Otóż rośliny potrzebują najwięcej wody późną wiosną i latem. W tym okresie z reguły opady nie są dostatecznie intensywne i występują dłuższe okresy suszy. Z tego względu bardzo ważne staje się regularne podlewanie roślin ogrodowych. Przy podlewaniu roślin trzeba się trzymać pewnych reguł, aby podlewanie przynosiło jak najwięcej korzyści dla naszych roślin. Niektórzy nawet nazywają podlewanie "sztuką". Oto najważniejsze zasady "sztuki podlewania"!

podlewanie roślin ogrodowych
Podlewanie roślin ogrodowych

Najlepsza pora na podlewanie roślin

Roślin ogrodowych nie wolno podlewać w godzinach od 10:30 do 15:30, gdyż wówczas występują największe straty wody na skutek parowania z gleby i intensywnej transpiracji roślin. W słoneczne dni krople wody na liściach roślin działają jak soczewki skupiające światło, w wyniku czego może dochodzić do poparzenia roślin. Najlepszą porą na podlewanie roślin ogrodowych jest wczesny ranek lub późne popołudnie. Nie zraszaj jednak roślin późnym wieczorem. Późne popołudnie jest lepsze, gdyż rośliny przed nocą zdążą jeszcze obeschnąć. Zaś podlewanie późnym wieczorem sprawia, że rośliny długo pozostają wilgotne i łatwo rozprzestrzeniają się choroby grzybowe.

Jak często podlewać rośliny

Ogólna zasada brzmi: lepiej podlewać rzadziej ale obficie niż codziennie małymi porcjami wody. Gdy rośliny podlewasz często ale mało obficie, woda nie wsiąka w glebę odpowiednio głęboko i nie dociera do korzeni roślin. Aby woda wsiąkła dostatecznie głęboko (poniżej 10 cm od powierzchni ziemi), podlewanie roślin musi być wystarczająco obfite.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
admin1
Administrator



Dołączył: 26 Maj 2008
Posty: 18425
Przeczytał: 1 temat

Pomógł: 171 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Śląsk

PostWysłany: Czw 17:37, 25 Wrz 2014    Temat postu:

Warzywnik:

Również w ogrodzie warzywnym wrzesień jest miesiącem zbiorów. W tym miesiącu należy zakończyć zbiory warzyw ciepłolubnych, takich jak ogórki (i inne dyniowate), papryka i pomidory.
Dlaczego? We wrześniu w każdej chwili mogą wystąpić przymrozki, a nawet minimalne spadki temperatury poniżej 0°C będą zabójcze dla tych roślin. Pomidory należy zebrać wszystkie i nie w pełni dojrzałe ułożyć w pomieszczeniach, gdzie temperatura utrzymuje się w na poziomie 10°C. Można też wyrwać całe krzaczki i powiesić w suchym i chłodnym miejscu, gdzie powoli dojrzeją.
Zbieramy bób i fasolę na suche ziarno (fasolę na suche nasiona wyrywamy gdy już liście zżółkną i zaczynają opadać, zaś strąki są kremowe lub żółtawe i podeschnięte), oraz cebulę na zimowe przechowanie.
Rozpoczynamy również zbiory warzyw korzeniowych, m.in. buraków, marchwi, pietruszki i selera.
Można jeszcze zbierać niektóre rośliny przyprawowe, takie jak lubczyk i cząber.
Po zakończeniu zbiorów resztki roślin, które były porażone przez choroby, należy usunąć i spalić. Resztki roślin zdrowych warto przeznaczyć na kompost.
W połowie miesiąca należy ogłowić kapustę brukselską. Zabieg ten przeprowadzamy gdy na całej roślinie są już zawiązane główki.
Do połowy miesiąca można siać buraki liściowe na przezimowanie i wczesny zbiór (gniazdowo w rozstawie 40 x 15 cm), roszponkę (zalecana rozstawa: 3 x 15 cm) i szpinak (w rozstawie 10 x 20 cm).
W drugiej połowie września sadzimy cebulę dymkę. W tym terminie sadzimy ją głębiej i gęściej niż w terminie wiosennym.
Kto lubi rabarbar ogrodowy, może tę roślinę właśnie teraz rozmnożyć. Mateczne rośliny wykopujemy, a karpy dzielimy ostrym szpadlem na kilka mniejszych części. Każda powstała w ten sposób sadzonka powinna mieć 1-2 dobrze wykształcone korzenie i pączki. Gdy rany po cięciu obeschną (co trwa od 2 do 3 godzin), sadzonki wysadzamy w dołki zaprawione kompostem lub dobrze rozłożonym obornikiem.
Pod koniec miesiąca warto przekopać glebę w ogrodzie warzywnym. Jest to szczególnie ważne na glebach ciężkich, ponieważ ziemia pozostawiona na zimę w tzw. ostrej skibie (po przekopaniu nie zagrabiać i nie wyrównywać) pod wpływem mrozu nabiera lepszej struktury i staje się lepiej przepuszczalna dla wody. Przy okazji część szkodników, wydobyta na powierzchnię w czasie przekopywania, zginie zimą podczas mrozów.
Jeśli wrzesień jest suchy i słoneczny, uprawy należy nadal regularnie nawadniać. Dostateczna ilość wody w glebie pozwoli jeszcze na dorastanie korzeni późnych odmian marchwi, buraków z siewu lipcowego, skorzonery, rzodkwi, rzodkiewki. Poprawią się też warunki wzrostu warzyw kapustnych, które wymagają dużo wody, szczególnie w czasie wiązania i dorastania główek czy róż.
Na użytek zimowy warto wysiać w domu do większych doniczek pietruszkę i seler. Warzywa te doskonale dojrzeją na parapecie okiennym.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.dzialkowicze.fora.pl Strona Główna -> Warzywa, owoce i ich pielęgnacja Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
 
 
Regulamin