Forum www.dzialkowicze.fora.pl Strona Główna
 
Rejestracja
 
Forum www.dzialkowicze.fora.pl Strona Główna FAQ Szukaj Użytkownicy Grupy Profil Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości Zaloguj
 
Uprawa na działce
Idź do strony 1, 2, 3  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.dzialkowicze.fora.pl Strona Główna -> Zioła, uprawa i zastosowanie w kuchni
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
admin1
Administrator



Dołączył: 26 Maj 2008
Posty: 18425
Przeczytał: 1 temat

Pomógł: 171 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Śląsk

PostWysłany: Wto 16:25, 24 Mar 2009    Temat postu: Uprawa na działce

ZIOŁA JEDNOROCZNE
Bazylia pospolita
opis: roślina jednoroczna o owalnych, ząbkowanych liściach, osiągająca wysokość 30 do 50 cm, wymaga stanowisk ciepłych (dobrze rośnie w pojemnikach lub na słonecznych parapetach),
zbiór i zastosowanie: młode liście zbiera się latem, nadają się do mrożenia i suszenia, dodaje je się do sałatek, sosów, białego sera, potraw z mięsa i warzyw,
uprawa: od marca do kwietnia nasiona wysiewa się do płytkich pojemników w domu lub w ciepłym inspekcie, wysadzanie do gruntu w drugiej połowie maja, wymaga gleby pulchnej i zasobnej w składniki pokarmowe, oraz regularnego nawadniania (przy podlewaniu nie należy moczyć roślin !),

Cząber ogrodowy
opis: roślina jednoroczna osiągająca od 30 do 40 cm wysokości, kwitnie na niebiesko, jasnoczerwono lub biało, znana z pozytywnego wpływu na układ pokarmowy (pobudza apetyt, likwiduje niestrawność i wzdęcia),
zbiór i zastosowanie: świeże lub suszone ziele o pieprzowym posmaku i mocno korzennym zapachu jest wykorzystywane jako przyprawa do potraw z fasoli i grochu, do zup, tłustych mięs i sosów,
uprawa: nasiona wysiewamy do pojemników od kwietnia do początku maja, przykrywając ziemią bardzo płytko, od końca maja do czerwca rozsadę wysadza się do gruntu na stanowiska słoneczne i gleby dobrze spulchnione,

Koper ogrodowy
opis: roślina osiągająca do 60 cm wzrostu, o pierzastych liściach i żółtozielonych kwiatach zebranych w baldachy,
zbiór i zastosowanie: liście zbiera się wiosną lub latem przed kwitnieniem, a nasiona latem, gdy już dojrzeją, liści nie należy suszyć, gdyż tracą wtedy aromat, pokrojone liście można natomiast zamrozić, przede wszystkim jednak stosuje się je bezpośrednio po zebraniu, koper jest klasycznym dodatkiem do ogórków, ziemniaków i dań rybnych,
uprawa: nasiona wysiewamy wiosną wprost do gruntu i w miarę potrzeb możemy je dosiewać przez całe lato, koper wymaga słonecznego i osłoniętego od wiatru stanowiska, lubi glebę wilgotną, nie znosi jednak stałego zawilgocenia,

Majeranek ogrodowy
opis: uprawiany jako roślina jednoroczna lub dwuletnia, o silnym zapachu, wyrasta na wysokość od 30 do 50 cm,
zbiór i zastosowanie: świeże lub suszone liście stanowią cenną przyprawę do wędlin, pieczeni, flaków, zup, a także dodatek do farszu, napar stosuje się przy przeziębieniach,
uprawa: nasiona wysiewamy od połowy marca do ciepłego inspektu lub pojemników w pomieszczeniu, do gruntu wysadzamy w maju, po zimnych ogrodnikach można także wysiewać wprost do gruntu, wymaga stanowisk słonecznych, osłoniętych od wiatru, oraz niezbyt suchej, pulchnej i bogatej w składniki odżywcze gleby, ponieważ rośnie dość wolno, warto go na zimę przesadzić do doniczki i przezimować w domu,

Ogórecznik lekarski
opis: roślina jednoroczna o szybkim wzroście, kwitnąca na niebiesko, różowo lub biało,
zbiór i zastosowanie: drobno posiekane młode liście są doskonała przyprawą do sałatek, zup grochowych i fasolowych, dań rybnych, białych sosów, a także dodatkiem przy konserwowaniu ogórków, posiada także właściwości lecznicze (obniża poziom cholesterolu i działa przeciwzapalnie),
uprawa: nasiona wysiewamy bezpośrednio do gruntu wczesną wiosną, później rozsiewa się samoistnie, wymaga stanowisk słonecznych i suchych, gleba nie musi być zasobna w składniki odżywcze,

Rumianek pospolity
opis: popularna roślina lecznicza o wzniesionej i rozgałęzionej łodydze, osiągająca wysokość do 50 cm, kwiaty o białych płatkach i żółtych środkach, zebrane w koszyczki, wydzielają aromatyczny zapach, kwitnie od maja do września,
zbiór i zastosowanie: koszyczki kwiatowe zbiera się stopniowo przez całe lato, w miarę zakwitania, a następnie suszy, sporządza się z nich napary, nalewki i wyciągi alkoholowe mające działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i uspakajające, przez co są szeroko stosowane w leczeniu wielu dolegliwości, preparaty z rumianku mają również zastosowanie w ochronie roślin na działce,
uprawa: nasiona wysiewamy wczesną wiosną wprost do gruntu, rumianek wymaga ziemi lekkiej, zasobnej w wapń i umiarkowanie wilgotnej,

Rzeżucha, Pieprzyca siewna
opis: łatwa w uprawie roślina o bardzo szybkim wzroście, wydzielająca silny zapach, jest bardzo bogata w witaminę C,
zbiór i zastosowanie: zbieramy gdy roślina osiągnie wysokość kilkunastu centymetrów, gdyż najlepiej smakuje bardzo młoda, rzeżucha może stanowić urozmaicenie sałatek, wybornie smakuje na chlebie posmarowanym masłem, warto jej garść dodać do zupy jarzynowej tuż przed podaniem,
uprawa: siejemy ją na wilgotnej glebie, rozwija się szybko i zadowala nawet cieniutką warstwą ziemi, dosiewać można przez cały rok, wymaga stanowisk lekko zacienionych i dużo wody, doskonała do pędzenia na niezbyt słonecznym parapecie w niewielkiej doniczce,

Trybula ogrodowa
opis: roślina roczna o szybkim wzroście, łatwa w uprawie i szybko rozsiewająca się, jej jasnozielone, wiotkie liście, przypominają delikatną, koronkową paproć, drobne białe kwiaty zebrane w szczytowe baldachy, może osiągać ponad 50 cm wysokości, wydziela charakterystyczny, lekko anyżkowy zapach,
zbiór i zastosowanie: zbiory można rozpocząć w niecałe 2 miesiące od siewu, gdy liście osiągną około 10 cm długości, w kuchni stosujemy świeże liście, możemy je także zamrażać (nie suszymy, gdyż tracą wtedy swój aromat), posiekane liście mogą stanowić przyprawę do twarogu, omletów, sosów ziołowych, sałatek i surówek z warzyw, świeży sok albo napar (60 g ziela na 1 litr wody) poleca się do obmywania twarzy jako środek przeciwzmarszczkowy, pomagający zachować elastyczność skóry,
uprawa: możemy wysiewać od końca marca do sierpnia, ponieważ najlepiej smakuje świeża, warto dosiewać ją sukcesywnie, roślina nie ma wysokich wymagań glebowych, nie znosi jednak suszy, a na zbyt nasłonecznionym stanowisku szybko tworzy pędy kwiatostanowe, dlatego lepsze będą miejsca lekko zacienione, nadaje się również do uprawy w doniczkach i skrzynkach balkonowych, pędy kwiatostanowe należy szybko usuwać, gdy tylko zaczną się ukazywać, hamują one bowiem rozwój liści, a po kwitnieniu i utworzeniu nasion roślina szybko obumiera, co gorsza łatwo się rozsiewa i jeśli do tego dopuścimy, szybko może stać się plagą w naszym ogrodzie,
Pozdrawiam Antoni


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Fijałka




Dołączył: 23 Lut 2009
Posty: 123
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Mazowsze

PostWysłany: Wto 22:00, 24 Mar 2009    Temat postu:

Mój cząber (górski) jest wieloletni. Na zimę lekko go przykrywam i zimuje bez kłopotów. Wiosną mocno przycinam, aby miał więcej młodych gałązek.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
admin1
Administrator



Dołączył: 26 Maj 2008
Posty: 18425
Przeczytał: 1 temat

Pomógł: 171 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Śląsk

PostWysłany: Śro 17:33, 25 Mar 2009    Temat postu:

Jak uprawiać zioła?

Stanowisko

Ponieważ zioła zazwyczaj pochodzą z basenu M. Śródziemnego, to potrzebują dużo światła i ciepła. Najlepsze stanowisko dla nich to:

* bardzo słoneczne i osłonięte od wiatru
* łatwo dostępne z kuchni, aby nie trzeba było chodzić zbyt daleko kiedy pada Smile
* znajdujące się w pobliżu balkonu, tarasu, domu, abyśmy ich pięknym zapachem mogli się jak najczęsciej rozkoszować

Jeśli sadzimy rosliny w pojemnikach musimy pamiętać, aby donice były ustawione stabilnie.

Podłoże
Lekka i piaszczysta gleba idealnie nadaje się dla ziół. Niestety szybko wysycha, dlatego powinniśmy ją troszkę wzbogacić, najlepiej 1-2 lata przed sadzeniem ziół. Robimy to poprzez dodanie kompostu, obornika lub próchnicy słodkiej. Najlepiej jeśli ziemia ma odczyn neutralny lub lekko wapienny. W czasie uprawy ziół możemy ją zasilać niezbyt często humusem.

Jeśli jednak posiadamy glebę ciężką i gliniastą to należy ją rozluźnić szpadlem lub widłami oraz dodać odpowiednią ilość piasku i trochę kompostu.
Gdy sadzimy w pojemnikach nie używajmy praktycznie nawozów oraz torfu, polecam niewielkie ilości próchnisy słodkiej i kompostu.

Wysiew
Zioła wysiewamy tak samo jak inne rośliny jednoroczne. Wystarczy, że zastosujemy się do tego, co jest napisane na opakowaniu nasion.

Podział ziół
Dobrze rozrośnięte zioła wieloletnie możemy rozmnożyć dzieląc ich kępy korzeni. W tym celu wykopujemy roslinę, dzielimy ostrym nożem bryłę i ponownie sadzimy. Podziału dokonujemy wczesną jesienią, aby zdążyły się ukorzenić przed przymrozkami.

Sadzonkowanie
Większość wieloletnich ziół możemy rozmnażać poprzez sadzonkowanie. W tym celu odcinamy 6-8cm końca zielonych pędów. Zostawiamy tylko górne listki, resztę odrywamy. Takie sadzonki wsadzamy do wilgotnej ziemi do siewek (lub zwykłej ogrodniczej wymieszanej z piaskiem) i zagłębiamy je do poziomu liści. Dobrze by było przykryć doniczkę z sadzonkami podziurawioną folią, w celu wytworzenia ciepłego i wilgtonego mikroklimatu. Trzymamy pojemnik w ciepłym i jasnym miejscu. Po puszczeniu świeżych pedów zdejmujemy folię i przenosimy wszystko w półcień.
Pozdrawiam Antoni


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
admin1
Administrator



Dołączył: 26 Maj 2008
Posty: 18425
Przeczytał: 1 temat

Pomógł: 171 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Śląsk

PostWysłany: Czw 6:24, 26 Mar 2009    Temat postu:

Arcydzięgiel litwor Angelica archangelica
opis: duża roślina (do 250 cm wysokości) dwuletnia o złożonych liściach i kwiatach zebranych w baldachy,
zbiór i zastosowanie: wiosną i latem zbiera się świeże liście, a ogonki liściowe kandyzuje (mogą służyć do dekoracji deserów), baldachy zbieramy latem w miarę dojrzewania nasion, suszone korzenie są używane jako przyprawa do ryb, sałat i sosów,
uprawa: wysiew nasiona na rozsadniku lub wprost do gruntu w sierpniu, wysadzanie do gruntu od września do października,

Kminek zwyczajny
opis: roślina o pierzastych liściach i drobnych białych kwiatach zebranych w baldachy, pojawiających się w drugim roku uprawy, osiąga wysokość do 120 cm,
zbiór i zastosowanie: zbiera się młode liście lub baldachy z dojrzałymi nasionami (w drugim roku uprawy), liście można dodawać do zup i sałatek, nasiona (znane z tego, że ułatwiają trawienie) w całości lub zmielone dodaje się do potraw mięsnych i warzywnych (są doskonałe jako dodatek do kapusty i do buraków ćwikłowych, a także do serów i pieczywa),
uprawa: wysiew nasion do gruntu na przełomie marca i kwietnia,

Kozłek lekarski Valeriana
opis: roślina dwuletnia o właściwościach, uprawiana dla korzeni znanych z właściwości leczniczych,
zbiór i zastosowanie: korzenie rośliny są doskonałą przyprawą podnoszącą smak zup i gulaszu, wywar i nalewki z korzeni mają właściwości uspokajające i przeciwbólowe,
uprawa: nasiona wysiewamy w sierpniu na rozsadniku, na miejsce stałe rozsadę wysadzamy we wrześniu,

Pietruszka zwyczajna
opis: roślina dwuletnia, w drugim roku uprawy zakwitają drobne, zielono-żółte kwiatki zebrane w baldachy, pietruszka stanowi bogate źródło witaminy C,
zbiór i zastosowanie: liście zbiera się w pierwszym roku do użytku bezpośredniego lub mrożenia, stanowi doskonały dodatek do wielu potraw, min. zup, nie należy jej jednak gotować, dlatego też dodajemy ją tuż przed podaniem na stół,
uprawa: nasiona wysiewamy stopniowo od wczesnej wiosny do pełni lata na głębokości nie większej niż 1 cm, zakiełkują dopiero po 2 do 3 tygodniach (można spróbować przyspieszyć wzrost mocząc nasiona przez noc przed siewem lub polewając je po wysiewie gorącą wodą), pietruszka najlepiej udaje się na lekko wilgotnej glebie, zasobnej w próchnicę i dość przepuszczalnej, jeśli okryjemy ją przed nastaniem mrozów, będziemy mogli zbierać pietruszkę aż do zimy,
Polecam uprawę pozdrawiam Antoni


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
admin1
Administrator



Dołączył: 26 Maj 2008
Posty: 18425
Przeczytał: 1 temat

Pomógł: 171 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Śląsk

PostWysłany: Czw 6:34, 26 Mar 2009    Temat postu:

ZIOŁA WIELOLETNIE
Estragon
opis: bylina o wzniesionych pędach i połyskujących, wąskich liściach,
zbiór i zastosowanie: roślina przyprawowa o ostrym zapachu i wyrafinowanym smaku, liście można zbierać przez cały sezon, pozostawiając 2/3 łodygi, świeże liście można dodawać do mięs, dań rybnych, sałatek, jaj, do kwaszenia ogórków i do marynat, liście można także mrozić lub suszyć,
uprawa: poprzez podział kłączy w okresie wiosennym lub przez sadzonki pędowe w okresie lata, jeżeli zakupiliśmy nasiona, to wysiewamy je w marcu do pojemników, a następnie w maju wysadzamy do gruntu (zalecane duże, 40 cm odstępy pomiędzy sadzonkami), wymaga stanowisk słonecznych, wskazane jednak jest lekkie osłonięcie przed nadmiarem słońca, gleba powinna być żyzna, pulchna i regularnie odchwaszczana,

Dziurawiec zwyczajny Dziurawiec zwyczajny
opis: wieloletnie, aromatyczne zioło, zwane też ziołem Św. Jana,
zbiór i zastosowanie: kwitnące wierzchołki dziurawca zwyczajnego są zbierane latem, ma zastosowanie w leczeniu chorób wątroby, odwar stosowany bywa na okłady (na rany i czyraki),
uprawa: nasiona wysiewamy wiosną, wymaga stanowisk słonecznych, wymagania glebowe niewielkie,

Hyzop lekarski Hyssopus officinalis
opis: zielona krzewina o ciemnych, purpurowoniebieskich kwiatach, osiągająca do 60 cm wysokości, ma zastosowanie jako roślina przyprawowa, lecznicza (pomaga przy niestrawności i jako środek przeciwpotny) oraz jako roślina ozdobna (nadaje się na niskie żywopłoty i obwódki),
zbiór i zastosowanie: liście do bezpośredniego zastosowania można zbierać przez cały sezon, jeżeli mają być przeznaczone do suszenia - zbieramy wczesnym latem, niewielki ich ilości dodaje się do zup, potraw z fasolą, dziczyzny i pasztetów, oraz dań rybnych,
uprawa: wysiew nasion od kwietnia do maja do skrzynek, a gdy rośliny mają około 3 do 5 cm wysokości, wysadzamy je do gruntu, można także rozmnażać przez podział, wymaga stanowisk słonecznych i suchych, nie znosi świeżo nawiezionej gleby,

Lawenda lekarska
opis: niewysoka bylina, o trwałym i delikatnym zapachu, stosowana na żywopłoty i do suszonych kompozycji kwiatowych,
zbiór i zastosowanie: z kwiatów lawendy przyrządza się napar działający uspokajająco, odświeżająco i antyseptycznie, jest też używana do odstraszania moli,
uprawa: nasiona wysiewamy do doniczek w kwietniu, na miejsce stałe rozsadę wysadza się w maju, wymaga stanowisk słonecznych i gleb bogatych w wapno, na zimę warto okryć przed mrozem,

Lebiodka pospolita,
opis: bylina zielna o drobnych kwiatach barwy białej różowej, może wyrastać do ponad metra wysokości,
zbiór i zastosowanie: liście do bezpośredniego spożycia zbiera się w czasie wzrostu, liście zebrane przed kwitnieniem nadają się do suszenia i mrożenia, aromatyczne liście wzbogacają smak pizzy, zapiekanek, sałatek i sosów,
uprawa: nasiona wysiewamy bezpośrednio do gruntu w kwietniu, można także rozmnażać przez podział wiosną lub jesienią, oraz przez sadzonki pędowe lub korzeniowe w okresie lata,

Lubczyk ogrodowy
opis: wysoka bylina (do 2 m wysokości) o głęboko podzielonych liściach i zielonożółtych kwiatach zebranych w baldachy,
zbiór i zastosowanie: młode liście zbiera się wiosną, można je mrozić lub suszyć, aromatyczne liście stanowią dodatek do zup, bulionów, pieczeni,
uprawa: nasiona wysiewamy do inspektu w sierpniu, zaraz po zbiorze, na miejsce stałe wysadza się w kwietniu następnego roku, można rozmnażać także przez podział wiosną lub jesienią, roślina wymaga stanowiska słonecznego i wilgotnej gleby,

Melisa lekarska
opis: roślina tworzy kępy wysokości do 60 cm, liście owalne, ząbkowane, o cytrynowym zapachu,
zbiór i zastosowanie: liście zbieramy przed kwitnieniem, dodaje się je do zimnych napojów, słodkich potraw lub herbat ziołowych (posiadają działanie odświeżające i uspokajające),
uprawa: nasiona wysiewamy od marca do kwietnia do płytkich pojemników, od połowy maja można wysadzać na miejsca stałe, można rozmnażać także przez podział wiosną lub jesienią,

Mięta pieprzowa
opis: bylina o orzeźwiającym zapachu i różowo-fioletowych kwiatach, osiąga wysokość od 60 do 80 cm,
zbiór i zastosowanie: liście zbieramy przed kwitnieniem, świeże liście stanowią doskonały dodatek do sałatek, dań warzywnych i mięsnych, herbatka z mięty ma działanie orzeźwiające i działa korzystnie przy zaburzeniach trawienia i schorzeniach wątroby,
uprawa: roślinę rozmnaża się wegetatywnie z dzikich rozłogów, odkłady te sadzi się po ostatnich mrozach (od końca maja), wymaga gleby wilgotnej i zasobnej w składniki pokarmowe, dobrze czuje się również w miejscach lekko ocienionych,

Rozmaryn lekarski
opis: zimozielony krzew (niestety nieodporny na mróz) o liściach przypominających igły, nadaje się na żywopłoty, zakwita wiosną na blado-niebiesko, w swojej śródziemnomorskiej ojczyźnie może osiągać nawet do 3 m wysokości, u nas jednak rośnie bardzo wolno,
zbiór i zastosowanie: młode końcówki pędów rozmarynu są doskonałą przyprawą do baraniny, dziczyzny, a także do innych mięs, oraz dań z ziemniaków, kapusty i pomidorów, posiada właściwości wspomagające trawienie, dodany do kąpieli działa odświeżająco i orzeźwiająco,
uprawa: nasiona można wysiewać w kwietniu do płytkich pojemników przykrytych folią lub pod koniec maja wprost do gruntu, jednakże ze względu na brak odporności rozmarynu na mrozy, polecamy uprawę roślin w doniczkach, które na okres zimowy przenosimy do pomieszczeń, rozmnażać można także przez sadzonki zielne (sadzonki wkładamy do wody aby się ukorzeniły, a następnie sadzimy w mieszance ziemi ogrodowej i torfu), roślinę uprawiamy na stanowiskach słonecznych i suchych, w glebie ubogiej, zasobnej w wapno

Ruta Ruta zwyczajna
opis: roślina wieloletnia o szybkim wzroście i łodygach drewniejących u podstawy, liście niebieskozielone, latem pojawiają się żółte kwiaty, zebrane w baldachach, wys. do 1 m,
zbiór i zastosowanie: ma szerokie zastosowanie w medycynie i kuchni, była znana i ceniona już w czasach biblijnych, w celach spożywczych łodygi ścinamy przed kwitnieniem, liść ma gorzki smak, ale jego niewielki kawałek doda aromatu twarogom, jajom czy sosom do mięs, w medycynie naparem z liści ruty przemywa się zmęczone oczy, herbatka stymuluje apetyt i działa napotnie, a nalewkę ze świeżych liści stosuje się przeciwko reumatyzmowi,
uprawa: wymaga stanowisk słonecznych, ewentualnie lekko zacienionych, gleby zasadowe, można też uprawiać w mieszkaniu, aby się rozrastała, pędy przycinamy wiosną aż do zdrewniałych części, uwaga - może wywoływać podrażnienie skóry, dlatego prace pielęgnacyjne wykonujmy w rękawiczkach,

Szałwia lekarska
opis: roślina wieloletnia dorastająca od 50 do 60 cm wysokości,
zbiór i zastosowanie: najlepsze są liście świeże, można je także suszyć, po ususzeniu są jednak mniej aromatyczne, świeże liście dodaje się do mięs, drobiu, ryb i sosów, mają także silne działanie przeciwzapalne wykorzystywane w leczeniu chorób jamy ustnej,
uprawa: nasiona wysiewamy do skrzyneczek w kwietniu, a gdy wytworzy po 2 do 3 par liści, wysadzamy do gruntu, wymaga stanowisk suchych i słonecznych, udaje się na każdej glebie,

Tymianek właściwy
opis: niska (do 30 cm wysokości), wiecznie zielona krzewinka o drobnych liściach, zakwitająca latem w kolorze różowym lub jasnofioletowym,
zbiór i zastosowanie: do użytku bezpośredniego liście zbiera się o różnych porach, do suszenia zbiera się wierzchołki pędów, a liście i kwiaty gdy są już prawie suche, świeże gałązki można dodawać do olejów i octu, liście natomiast wzbogacają smak mięs, wędlin i zup,
uprawa: nasiona wysiewamy wprost do gruntu w kwietniu, można rozmnażać także przez podział korzeni wiosną, oraz przez odkłady wiosną lub jesienią, wymaga stanowiska słonecznego, nie ma natomiast wysokich wymagań glebowych,
Polecam uprawę ziół nasion można kupić w sklepach ogrodniczych
Pozdrawiam Antoni


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zenek




Dołączył: 01 Lis 2008
Posty: 1093
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 17 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pon 18:43, 26 Paź 2009    Temat postu:

Zioła
Zioła, rośliny lekarskie - stosowane w ziołolecznictwie i medycynie. W polsce zyskują coraz większą popularność . Wciąż zwiększana jest ich produkcja i odkrywane są kolejne właściwości lecznicze, to zasługa w szczególności zapalonych zwolenników tej rośliny. Nieustająco powstają nowe książki, czasopisma o ziołolecznictwie- które błyskawicznie znikają z pułek- czy choćby serwisy internetowe. Na świecie zidentyfikowano ponad 2.500 roślin, w naszym kraju rośnie ich około 400 z czego stosowane jest około 200. Szerokie zainteresowanie w lecznictwie mają zioła: czarny bez stosowany również do sporządzania syropów, win czy napojów orzeżwiających; melisa lekarska wykorzystywana min. do kąpieli ziołowych i produkcji domowych win; miłorząb japoński poprawia pamięć, pomaga dojść do siebie osobom z objawam: utrata pamięci, dezorientacja czy szum w uszach. Niektóre zioła nadal stosuje się jako kataplazmy(okłady z ziół), czy środek przeciw owadom. Niektóre zioła cechują się skutecznym działaniem leczniczym, zwiększają odporność organizmu, dostarczają niezbędnych witamin i ułatwiają przyswajanie składników pokarmowych. Zioła pomocne są w walce z mało nasilonymi objawami chorobowymi. Preparaty ziołowe zaleca się rekonwalescentom po przebytych chorobach, ponieważ z reguły przyśpieszają proces powrotu do zdrowia.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zenek




Dołączył: 01 Lis 2008
Posty: 1093
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 17 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Wto 5:51, 03 Lis 2009    Temat postu:

Zioła będą potrzebne bo grypa się zbliża do polski jest nie daleko, pozdrawiam i życzę zdrowia
Zenek


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
halina
Moderator



Dołączył: 06 Mar 2009
Posty: 2189
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 16 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Ełk (Mazury)

PostWysłany: Wto 10:05, 03 Lis 2009    Temat postu:

Nie panikujmy, a na zabezpieczenie się przed jesienno - zimowymi przeziębieniami najlepsza jest mikstura:
przygotować wieczorem: sok z 1/2 cytryny,
1 łyżka miodu - zalać 1/2 szklanką wrzącej wody wypić rano zaraz po przebudzeniu
Dużo zdrówka


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
admin1
Administrator



Dołączył: 26 Maj 2008
Posty: 18425
Przeczytał: 1 temat

Pomógł: 171 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Śląsk

PostWysłany: Pią 18:19, 06 Lis 2009    Temat postu:

Dobry przepis tylko czasami nie skuteczny, Antoni

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
halina
Moderator



Dołączył: 06 Mar 2009
Posty: 2189
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 16 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Ełk (Mazury)

PostWysłany: Pią 18:47, 06 Lis 2009    Temat postu:

Na pewno nie postawi na nogi od razu ale stosowany systematycznie uodporni nasz organizm.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Rózyczka




Dołączył: 07 Mar 2009
Posty: 505
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pią 21:09, 06 Lis 2009    Temat postu:

Halinko a ja znam ten przepis tylko dodaję jeszcze łyżkę oliwy z oliwek bardzo dobry kiedy mamy problemy z gardłem Razz

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Maria




Dołączył: 08 Cze 2008
Posty: 945
Przeczytał: 4 tematy

Pomógł: 26 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Białystok

PostWysłany: Pią 21:31, 06 Lis 2009    Temat postu:

Bardzo dobry jest imbir z miodem i cytrynką /kłącze imbiru zetrzeć lub zmiksować, dodać miodu i sok z cytryny/ - lyżkę takiej mikstury zalać wrzątkiem i popijać - samopoczucie wyśmienite i przeziębienie lub katar nie złapie Laughing

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
wioletta
Moderator



Dołączył: 20 Sty 2009
Posty: 7426
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 122 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Nowy Sącz

PostWysłany: Sob 17:12, 07 Lis 2009    Temat postu:

A ja właśnie popijam miksturę Marii,miod mam własny osobiście za nim nie przepadam do herbaty może być.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Dorota Kaniewska




Dołączył: 01 Cze 2009
Posty: 628
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 6 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: zachodniopomorskie

PostWysłany: Wto 18:50, 10 Lis 2009    Temat postu:

Aby pomóc gardłu można pić napar z lebiodki zwyczjnej czyli oregano-łyżeczka suszu na szklankę gorącej wody.Pić ciepłe.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wiesia5
Moderator



Dołączył: 24 Wrz 2009
Posty: 4097
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 21 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: kujawsko-pomorskie

PostWysłany: Śro 21:29, 11 Lis 2009    Temat postu:

Mario a skad wziąść kłącze imbiru? takie z apteki? Syn mi zaczyna chorować i chcę zaaplikować mu Twoją miksturkę.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.dzialkowicze.fora.pl Strona Główna -> Zioła, uprawa i zastosowanie w kuchni Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2, 3  Następny
Strona 1 z 3

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
 
 
Regulamin