Forum www.dzialkowicze.fora.pl Strona Główna
 
Rejestracja
 
Forum www.dzialkowicze.fora.pl Strona Główna FAQ Szukaj Użytkownicy Grupy Profil Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości Zaloguj
 
Zioła i dieta
Idź do strony 1, 2  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.dzialkowicze.fora.pl Strona Główna -> Zioła, uprawa i zastosowanie w kuchni
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
admin1
Administrator



Dołączył: 26 Maj 2008
Posty: 18425
Przeczytał: 1 temat

Pomógł: 171 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Śląsk

PostWysłany: Wto 19:11, 14 Kwi 2009    Temat postu: Zioła i dieta

Zioła i dieta
Zioła na odchudzanie

Picie naparów z suszonych roślin może wspomóc walkę z nadmiarem kilogramów. Ziołowe herbatki najlepiej jest kupować w zielarniach i sklepach ze zdrową żywnością.

Stosowanie ziół jako przyprawy jest znane od najdawniejszych czasów, generalnie mają działanie lecznicze, nie wspominając o walorach smakowych, jedynie przy chorobach wątroby, serca i płuc przyprawy należy stosować z wielkim umiarem. Jeżeli znasz inne zioła wspomagające to napisz do mnie i uzupełnij poniższą listę.

Fiołek trójbarwny
Już dawno uważano, że napary z fiołka trójbarwnego "oczyszczają krew", zapewniając piękną cerę i likwidując pojawiające się w młodzieńczym wieku wypryski. Zioło to działa odtruwająco na organizm i lekko moczopędnie, poprawia przemianę materii.
Przyrządzanie: 2 łyżki ziela zalej 2 szklankami wrzątku i gotój przez 5 minut pod przykryciem. Odcedź. Pij 2 razy dziennie po szklance naparu.

Kruszyna pospolita
Wykorzystuje się zarówno sproszkowaną korę, jak i owoce kruszyny. Napar z tej rośliny pobudza funkcje jelita grubego, działając przeczyszczająco. Zwiększa także wytwarzanie żółci. Świeża kruszyna jest trująca, swe toksyczne właściwości traci dopiero podczas procesu suszenia. Mimo to, lepiej stosować ją rozważnie.
Przyrządzanie: Łyżkę kory (lub pół łyżki owoców) zalej szklanką wody i gotuj przez 15 minut. Następnie odcedź i pij najwyżej 2 razy dziennie 1 - 2 łyżki naparu z owoców lub po pół szklanki płynu uzyskanego z kory.

Krwawnik pospolity
Zwiększa wydzielanie soku żołądkowego, stymuluje procesy trawienne i poprawia przyswajanie wielu cennych składników pokarmowych. Ale uwaga ! Uosób mających skłonności do uczuleń, krwawnik może wywołać wysypkę. Warto pamiętać i o tym, że używany w nadmiernych ilościach powoduje zatrucie objawiające się oszołomieniem i bólem głowy.
Przyrządzanie: Łyżkę ziela zalej szklanką wrzątku. Nie gotuj, lecz trzymaj pod przykryciem przez 15 minut, by napar naciągnął. Po tym czasie odcedź. Pij 1-2 szklanki płynu dziennie.

Lubczyk lekarski
Herbatki z tego ziela działają moczopędnie, pobudzają system trawienny do intensywniejszej pracy, redukują nadmierną fermentację jelitową.Łagodzą bule brzucha, wzdęcia, niestrawność.
Przyrządzanie: Łyżkę rozdrobnionej, wysuszonej rościny zalej szklanką wody i postaw na ogniu. Niech się podgrzewa przez około pół godziny, uważaj jednak by nie dopuściś do wrzenia. Przecedź. Pij 3 razy dziennie po łyżce stołowej.

Łopian
Łopianowe wywary stymulują nerki, żołądek i jelita do pracy. Pobudzają też trawienie i wspomagają usuwanie zbędnych produktów przemiany materii.
Przyrządzanie: 2 łyżki korzenia łopianu zalej 2 szklankami wody. Gotuj przez 5 minut i przecedź. Pij po 0,5 szklanki naparu 2 - 3 razy dziennie.

Mięta pieprzowa
Doskonale reguluje proces trawienia, wzmaga wydzielanie soku żołądkowego. Warto ją pić, gdy dokuczają wzdęcia lub pojawiła się nieprawidłowa fermentacja w jelitach.
Przyrządzanie: Łyżkę mięty zalej szklanką gorącej wody, przykryj i odstaw. Po 10 minutach odcedź. Pij 2 -3 razy dziennie po szklance naparu.

Mniszek pospolity
Herbatki z mniszka pobudzają czynności wątroby, zwiększają ilość wytwarzanej żółci oraz ułatwiają jej przepływ do dwunastnicy. Zwiększają także wydzielanie soku żołądkowego i wspomagają trawienie pokarmów.
Przyrządzanie: 2 łyżki ziół mniszka zalej 2 szklankami ciepłej, ale nie gorącej, wody.Następnie ogrzewaj powoli, nie dopuszczając do wrzenia, pod przykryciem. Przecedź. Pij 0,5 szklanki ciepłego naparu 2 - 3 razy dziennie, na pół godziny przed jedzeniem.

Poziomka pospolita
Oprócz słodkich i aromatycznych owoców w ziołolecznictwie wykorzystuje się także liście tej rośliny. Działają one moczopędnie, likwidują stany zapalne jelit. Owoce natomiast mają właściwości lekko przeczyszczające. Poziomkowe napary - czy to z liści, czy z owoców - stymulują przemianę materii, pobudzają nerki do intensywniejszej pracy.
Przyrządzanie: Łyżkę liści lub suszonych owoców zalej szklanką wrzątku i przykryj. Po 10 minutach odcedź. Pij 2 - 3 razy dziennie po szklance naparu.

Skrzyp polny
Napary ze skrzypu stosowane są jako łagodny środek moczopędny. Ale najważniejszym składnikiem tej rośliny jest krzemionka - substancja łatwo rozpuszczalna w wodzie i wchłaniana w przewodzie pokarmowym, poprawiająca przemianę materii.
Przyrządzanie: 2 łyżki ziela zalej 2 szklankami gorącej wody i gotuj przez 3 minuty. Zdejmij z ognia i pozostaw pod przykryciem na 10 minut, następnie przecedź. Pij po filiżance naparu 2 - 4 razy dziennie przed posiłkiem.

Szałwia lekarska
Pobudza wydzielanie soku żołądkowego, działa wiatropędnie, reguluje perystaltykę jelit. Stosuje się ją w nieżytach przewodu pokarmowego, zwłaszcza gdy towarzyszy im nadmierna fermentacja.
Przyrządzanie: Zagotuj w rondelku wodę. Gdy zacznie wrzeć, zaczerpnij szklankę płynu i zalej nim jedną łyżkę liści. Przykryj i postaw na sitku nad parującą resztą wody w garnku. Po 15 minutach przecedź. Pij 2 łyżki 3 razy dziennie.

Anyż
Działa wiatropędnie, pobudza produkcję białych ciałek krwi.

Bazylia
Reguluje poziom cholesterolu, ułatwia trawienie białka i tłuszczu.

Cząber
Pobudza wydzielanie soku żołądkowego, łagodzi stany zapalne.

Estragon
Działa przeciwzapalnie i przeciwskurczowo, a także żółciopędnie.

Imbir
Przyprawą jest zmielone kłącze wieloletniej rośliny uprawianej w Azji,Afryce, Australii i na Karaibach. Ma mocny, nieco cytrynowy zapach i korzenny, palący smak.Imbir łagodzi bule żołądkowe i wzmaga apetyt.

Majeranek
Zapobiega wzdęciom, w diecie bezsolnej może zastąpić sól.

Melisa
Aktywizuje soki trawienne, wzmaga apetyt, działa uspokajająco.

Mięta
Poprawia apetyt, wspomaga wydzielanie żółci, obniża ciśnienie krwi.

Oregano (lebiodka)
Zmniejsza nadmierną fermentację w przewodzie pokarmowym.

Rozmaryn
Przyprawą są wysuszone liście uprawianej w rejonie Morza Śródziemnego. Ma działanie dietetyczne, ułatwia trawienie, wzmaga apetyt oraz polepsza krążenie krwi.

Szałwia
Chroni śluzówkę żołądka i działa przeciwzapalnie, leczy lekkie biegunki.

Tymianek
Działa bakteriobójczo, ułatwia trawienie tłustych pokarmów.

Chili
Jest to przyprawa otrzymywana z wysuszonych owoców papryki krzewiastej uprawianej głównie w Ameryce Południowej i Azji południowej. Jest najostrzejszą przyprawą używaną w kuchni, dzięki dużej ilości zawartej w niej kapsaicyny. Chili pobudza procesy trawienne i wzmaga apetyt.

Owoc jałowca
Działa moczopędnie, wzmaga wydzielanie żółci.

Nasiona kminku
Ma pozytywny wpływ na procesy trawienne oraz wzmaga apetyt.

Owoc kolendry
Ma właściwości rozkurczające oraz wiatropędne, również pobudza wydzielanie soku żołądkowego.

Korzeń lukrecji
Stosowany w nieżytach górnych dróg oddechowych, jako środek wykrztuśny, rozkurczający oraz przeciwzapalny. Stosowany pomocniczo w chorobie wrzodowej żołądka.


Post został pochwalony 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
wioletta
Moderator



Dołączył: 20 Sty 2009
Posty: 7426
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 122 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Nowy Sącz

PostWysłany: Czw 18:36, 16 Kwi 2009    Temat postu:

Zachęcam do uprawy ziół na działkach ,bo są zdrowe korzystnie działają na układ trawienny pięknie pachną i są zdecydowanie lepsze od kupionych w sklepie.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Elżbieta




Dołączył: 21 Sty 2009
Posty: 846
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 4 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Katowice

PostWysłany: Pią 7:09, 24 Kwi 2009    Temat postu:

Coraz częściej sięgamy po zioła, sklepy zielarskie mają powodzenie.

Pozdrawiam Elżbieta


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
admin2
Administrator



Dołączył: 24 Maj 2008
Posty: 4265
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 35 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Nie 15:02, 14 Cze 2009    Temat postu:

Poziomka pospolita na odchudzanie tego nie wiedziałem, pozdrawiam Tomek

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Elżbieta




Dołączył: 21 Sty 2009
Posty: 846
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 4 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Katowice

PostWysłany: Śro 13:45, 16 Wrz 2009    Temat postu:

Zioła w kuchni dla najmłodszych


Zioła są tajemnicą dobrej kuchni i to nie tylko tej dla dorosłych - wiele z nich, wprowadzanych ostrożnie, można zaproponować już niemowlętom. Na początku maluchy korzystają głównie z leczniczych właściwości ziół zaparzanych w postaci herbatek - np. rumianek, koper włoski czy anyż pomagają przy dolegliwościach brzuszka, melisa uspokaja, tymianek działa wykrztuśnie, a lipa - napotnie i przeciwgorączkowo. Ale wraz z rozszerzaniem diety do dań niemowlęcych mogą stopniowo wkraczać zioła jako przyprawy. Smak soków i deserów owocowych wzbogaci nuta mięty czy melisy, a dania mięsne, warzywne i rybne wiele zyskają dzięki majerankowi, tymiankowi i bazylii. Zioła pomagają zastąpić niezdrową sól, pobudzają apetyt (mogą więc okazać się dobrym sposobem na małego niejadka), a ponadto ułatwiają trawienie. Warto włączać je do diety najmłodszych, ale trzeba robić to bardzo ostrożnie i pojedynczo - czasem uczulają lub po prostu nie smakują maluchowi, a wtedy lepiej z takiej przyprawy zrezygnować.

Gdy malec skończy siedem miesięcy można zacząć doprawiać jego potrawy odrobiną majeranku, suszonego koperku, kminku i sezamu. Po dziewiątym miesiącu można sięgnąć też po tymianek, cząber, estragon, bazylię, rozmaryn i oregano.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zenek




Dołączył: 01 Lis 2008
Posty: 1093
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 17 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Śro 4:45, 23 Wrz 2009    Temat postu:

Żioła to temat rzeka a jesień się zbliża będą używane, pozdrawiam Zenek

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
admin1
Administrator



Dołączył: 26 Maj 2008
Posty: 18425
Przeczytał: 1 temat

Pomógł: 171 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Śląsk

PostWysłany: Pon 5:08, 05 Paź 2009    Temat postu:

A w szczególności czosnek lub herbatka z czosnkiem, pozdrawiam Antoni

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zenek




Dołączył: 01 Lis 2008
Posty: 1093
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 17 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Nie 7:34, 11 Paź 2009    Temat postu:

Antoni wczoraj dla tych co pracowali na działkach to nawet herbatka z czosnkiem by nie pomogła. Padało mocno chwilami, pozdrawiam Zenek

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Dorota Kaniewska




Dołączył: 01 Cze 2009
Posty: 628
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 6 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: zachodniopomorskie

PostWysłany: Nie 12:20, 11 Paź 2009    Temat postu:

Zioła używa się też w kosmetyce.
Peeling do twarzy:
2 łyżki tymianku
1 łyżeczke rozmarynu
2 łyżki kaszy manny
zalać letnią wodą,rozrobić na papkę.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Dorota Kaniewska




Dołączył: 01 Cze 2009
Posty: 628
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 6 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: zachodniopomorskie

PostWysłany: Nie 12:20, 11 Paź 2009    Temat postu:

Wszystko zmiksować przed dolaniem wody

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
admin1
Administrator



Dołączył: 26 Maj 2008
Posty: 18425
Przeczytał: 1 temat

Pomógł: 171 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Śląsk

PostWysłany: Pią 4:57, 16 Paź 2009    Temat postu:

Zioła wszędzie używane i zdają egzamin doskonale
Antoni


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
wioletta
Moderator



Dołączył: 20 Sty 2009
Posty: 7426
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 122 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Nowy Sącz

PostWysłany: Sob 7:05, 17 Paź 2009    Temat postu:

Zioła mają ogromne zastosowanie,ale jeżeli są na odchudzanie to może na przytycie coś by się znalazło.Idę do sklepu herbatki odchudzające,kawy odchudzające ....itp a na dorzucenie paru kilogramów nic:(

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Elżbieta




Dołączył: 21 Sty 2009
Posty: 846
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 4 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Katowice

PostWysłany: Nie 21:16, 20 Gru 2009    Temat postu:

Zioła można wykorzystać do wielu potraw

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Katarzyna




Dołączył: 14 Lis 2008
Posty: 1478
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 15 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Śląsk

PostWysłany: Pon 18:59, 28 Gru 2009    Temat postu:

Po świętach zioła też się przydają, ja mam w doniczkach te które najwięcej używam.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
frezja74




Dołączył: 10 Sie 2009
Posty: 151
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Śląsk

PostWysłany: Pią 18:56, 14 Maj 2010    Temat postu:

Witam też uprawiam zioła w ogrodzie mam melisę miętę tymianek bazylię majeranek są naprawdę przydatne i godne polecenia pozdrawiam Smile

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.dzialkowicze.fora.pl Strona Główna -> Zioła, uprawa i zastosowanie w kuchni Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
 
 
Regulamin